Quality Magazin

Nyomtatás

Kisebb betűméret Nagyobb betűméret

Itt az iPhone 5S!

Ahogyan az várható volt bemutatták a vállalat legújabb iPhone 5S-re keresztelt zászlóshajóját is, és bár a korábban napvilágra került információk csaknem teljes egészében bebizonyosodtak, az újdonság varázsa még így sem maradt el teljesen.


Ahogyan azt sejteni lehetett nemcsak a hardver, hanem a küllem is változott, az eddigi jól megszokott standard színek mellett lesz arany, ezüst és a fehér színvilágot felváltó „űr szürke” változatban is kapható iPhone 5S. Erőteljes változtatásokon esett át a processzor és kamera is, előbbi – nem túl meglepő módon – a gyártó legújabb üdvöskéjét az A7 egy speciális változatát kapta, mely egyébként 64-biten operál majd, így az új iPhone a világ első 64-bites architektúrán dolgozó mobilkészülékévé lépett elő.  

Ezen kívül fontos megemlíteni, hogy az új technológia a sebesség mellett minden eddiginél nagyobb teljesítmény kipréselésére lesz majd képes, amely számszakilag (a legelső iPhone modellhez képest) 40-szer gyorsabb CPU, és 56-szor erősebb grafikai teljesítménnyel párosul.  

 

<img src='kepek/hirkepek/_1770.jpg'>  

 

Újdonság szintén a lassan legtöbb okosmobilban egyre nagyobb szerepet kapó egészségi állapotunkat mérő szenzorok, melyekből természetesen az 5S sem maradt ki. Az új M7 Motion coprocessor névre hallgató egység gyakorlatilag egyetlen kulcs funkcióvá egyesíti a gyorsulásmérőt, az iránytűt, és a giroszkópot, mely képes azonosítani a felhasználó mozgását, a kapcsolódó alkalmazások segítségével pedig átfogó adatokat kaphatunk aktuális egészségi helyzetünkre vonatkozóan.  

Bámulatos fejlődésen ment keresztül a kamera is, mely bár megmaradt az iPhone 5-ben is használt 8-megapixeles modul, 15 százalékkal nagyobb szenzort kapott, mely az új dual-LED flash-nek köszönhetően lényegesen jobb, zajmentesebb fotókat készít még gyengébb fényviszonyok mellett is. Ennél hangzatosabb újítás viszont a másodpercenként 120 képkockát rögzítő lassított videofelvételre alkalmas funkció, amely 720p (HD) felbontású videókat készít.  

 

A tavaly 356 millió dollárért felvásárolt AuthenTec által gyakorlatilag nyílt titokká vált az Apple több hónapig csak pletyka szintjén létező autentikáló mechanizmusa, melyről kedd este hivatalosan is lehullt a lepel: integrált ujjlenyomat-azonosító szenzort is kap az új 5S, amely lényegesen egyszerűbbé teszi majd a telefon feloldását, az appok vásárlását, ráadásul a vállalat elmondása szerint a beprogramozott ujjlenyomatunkra vonatkozó adatokat csak a készülék tárolja el, így többek között az Apple felhőszolgáltatásába sem kerül fel.  

Ugyanakkor fontos megemlíteni azt is, hogy egyszerre akár több ujjlenyomat-adatot is tárolhatunk a készüléken, így a család többi tagjával is könnyedén megoszthatjuk a telefont, illetve az azon tárolt tartalmakat anélkül, hogy a biztonsági jelszavunkat, kódunkat átadnánk az említetteknek.  

 

<img src='kepek/hirkepek/_1771.jpg'>  

 

Mindent összegezve az iPhone 5S-el az eddigi S-széria legjobbját pakolta össze az Apple, amely kétéves hűségre kötött szerződés esetén a 16 gigabájtos modell 199 dollárba, a 32 gigabájtos 299 dollárba, míg a 64 gigabájtos változat 399 dollárba kerül majd. A készülék várhatóan szeptember 20-án jelenik meg, de az előrendelések az Egyesült Államokban már a héten elkezdődnek. A hazai premierről, illetve a további menetrendről egyelőre nincs konkrét információ, csupán annyi, hogy az év végére már 100 országban és több mint 270 szolgáltatónál lesz megvásárolható.  

 

Forrás: iphonehungary.hu