Quality Magazin

Nyomtatás

Kisebb betűméret Nagyobb betűméret

Egyre több tevehúst fogyasztanak az Arab-öbölben

Abu-Dzabi legelegánsabb szállodája, az Emirates Palace aranyozott kupolája alatt Sandro Gamba francia mesterszakács mutatja be legújabb alkotását: az aranyfóliás tevehamburgert humuszos hasábburgonyával.


"Ez lett az egyik legkelendőbb ételünk" - mondta az Abu-Dzabiba látogató előkelő turisták számára kötelező "szálloda" 15 éttermét vezető séf. A tevehamburgert füstöltsajt-ágyon tálalják karamellizált hagymával, a zsemlét vékony aranyfólia borítja. Egy adag ára 50 dollár (közel 11 ezer forint).  

 

Sandro Gamba a sivatag lakói által ünnepi alkalmakkor fogyasztott rizses tevehúson messze túllépve előkelő fogásokat kínál, például a burgundi marhahúshoz hasonló tevecarpacciót (vékony csíkokra vágott nyers hús) szarvasgombás vinegrette öntettel.  

 

"Minél fiatalabb a teve, annál puhább a húsa. Egyes receptekhez tevecsikó húsát használjuk fel, úgy omlik a szájban, mint a vaj. Ha az állat öregebb, pácolni vagy párolni kell a húst" - tette hozzá Sandro Gamba.  

 

Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanúgy nevelnek tevecsikókat tejen vagy kukoricán, mint más országokban borjúkat, hogy minél omlósabb legyen a húsuk. Gertraude Ruffinen német nyugdíjasnak kellemes meglepetést okozott az Emirates Palace-beli tevehamburger. "Finom, bár korábban sosem gondoltam volna, hogy megkóstolom ennek az állatnak a húsát, amelyet az állatkertben láttam".  

 

A szélsőséges időjárási körülményekkel szemben ellenálló teve, amely létfontosságú a sivatagi nomádok számára, akik a tejét és a húsát egyaránt fogyasztják, igen népszerű az Arab-öböl térségében: tevegyorsasági és teveszépségversenyeket is tartanak.  

 

Katarban Alain Ducasse Michelin-csillagos sztárséf a dohai Iszlám Művészet Múzeumában működő Idam nevű éttermében libamájas tevehúst kínál szarvasgombával. A Teve Rossini módra nevű fogáshoz öt napon át kell a húst főzni - mondta el Romain Méder séf. A fogás ára 90 dollár (közel 20 ezer forint), bort azonban nem lehet fogyasztani hozzá, mert az étteremben nem szolgálnak fel alkoholt.  

 

A tevetej szintén egyre népszerűbb, exportra is kerül a térségből. Jelenleg Európába és Japánba szállítanak tevetejet, amely nem olyan zsíros, mint a tehéntej, de C-vitaminban háromszor gazdagabb. Az öböl menti országokban a tejből francia desszerteket, illetve italokat készítenek, mint például a kapucsínó ihlette Camel-ccino.  

 

Az al-Nassma cég Ausztriába tevetejport szállít, amelyet csokoládé készítéséhez használnak fel: a tábla-, illetve teveformájú csokit az emírségekben forgalmazzák.